top of page
LA FLOR QUE VA INSPIRAR LES TORRES DE LA SAGRADA FAMÍLIA

Que l’arquitecte Antoni Gaudí observava la natura a l’hora de crear formes, figures i elements arquitectònics és un fet que ja coneixem tots. Com està explicat al procés de la descoberta, fa poc s’ha sabut (a través d’un un article publicat a la revista Sàpiens) que una part de la inspiració naturalista, Gaudí, la va trobar a l’entorn del Castell d’Escornalbou (Baix Camp), entre els municipis de l’Argentera i Vilanova d’Escornalbou.

Els estudiosos de Gaudí porten tota la vida analitzant la seva originalitat creativa i descobrint-hi fonts d’inspiració sobre les quals no hi ha cap mena de dubte i que, en ser conegudes, sorprenen per la similitud que hi ha entre la natura i l’obra gaudiniana. Aquest, n’és el cas del crespinell, que es localitza al Baix Camp i que s’assembla d’una manera increïble als pinacles de les torres dels apòstols de la Sagrada Família, tot i que el correcte seria que diguéssim que les torres s’assemblen a la flor del crespinell. No és casual que a aquesta mena de crespinell n’hi ha qui el conegui com: “Crespinell de Reus”.

La següent comparació en blanc i negre ja figurava en el llibre La cátedra de Antoni Gaudí: estudio analítico de su obra, signat per Joan Bassegoda Nonell i Gustavo García Gabarró, que precisament va dedicar la seva tesi doctoral al sentit naturalista de l’obra gaudiniana.

En parla, fins i tot, la pàgina web oficial de la Sagrada Família, on hi diu: “Gaudí es va inspirar en les tiges de la planta denominada Ungla de gat (sedum nicaeensis) per als pinacles dels campanars dedicats als apòstols”.

flor blanc i negre
flor  color
bottom of page