top of page
El Mas de la Calderera

El Mas de la Calderera és una casa de camp situada al terme municipal de Riudoms, coneguda pel fet d'haver estat el possible lloc de naixement de l'arquitecte modernista Antoni Gaudí i Cornet segons alguns dels seus biògrafs i segons la tradició oral del poble de Riudoms. El 1993 fou declarat Bé Cultural d'Interès Local.

La Casa Pairal Gaudí

El que avui es coneix com la Casa Pairal de la família Gaudí, des del s.XVIII va pertànyer als avis, pare i finalment al mateix Antoni Gaudí. El 1925, un any abans de la seva mort, en no tenir descendència, Gaudí la va cedir a l'Arquebisbat de Tarragona, junt amb el Mas de la Calderera i altres béns que posseïa, amb la condició que els beneficis de la seva venda o aprofitament fossin destinats a la Fundació Verge de Montserrat, que va impulsar el mateix Antoni Gaudí per a que se celebressin misses a la Parròquia de Riudoms en sufragi de l'ànima del seu pare.

A la Casa Gaudí, s'hi trobava ubicat el taller de caldereria que ocupà tota la vida el seu avi patern i que després utilitzà com a taller el seu pare, conjuntament amb el de Reus.

Actualment es pot visitar totalment rehabilitada a l'estil de l'època. Es pot considerar el punt de referència gaudiniana dins de Riudoms i punt de partida de tota visita.
El dia 25 de juny de 2002 es va inaugurar la Casa Pairal Gaudí, en el marc dels actes commemoratius de l'any Gaudí programats a Riudoms, com els fragments de l'Òpera Gaudí, de Joan Guinjoan, al Mas de La Calderera, i posterior col·locació de la placa commemorativa.

L'any 2000 l'Ajuntament de Riudoms finalitzà un llarg tràmit de compra de la Casa Pairal de la família Gaudí, després de sis anys, Riudoms va aconseguir ser el propietari de tot l'edifici de "ca la Calderera". En un carrer paral·lel a l'Av. Pau Casals, al Raval de Sant Francesc, assenyalada amb el número 14, hi ha una casa que havia estat propietat de la família Gaudí. L'Ajuntament de Riudoms, actual propietari de la casa, l'ha convertit en un centre d'homenatge a la vida de l'arquitecte, fent obligada referència també a la seva obra.

La casa és coneguda al poble com "ca la Calderera", disposada en estructura de tres plantes, golfes i façana principal. L'entresòl està distribuït en menjador (utilitzat com a sala d'estar), habitació individual, menjador diari amb foc a terra i la cuina amb rebost. A la planta primera hi trobem la sala amb l'alcova característica de les cases rurals de la nostra zona. A la part posterior, reformada, té dues estances: l'una és actualment una sala d'exposició fotogràfica sobre la restauració de la casa, originàriament partida per un envà, i l'altra està destinada a sala audiovisual. La planta golfa presenta un terrat i un gran espai original on s'exposen els plànols elaborats a escala i amb tinta xinesa per l'arquitecte Hiroya Tanaka.

La finalitat de les obres a la casa d'Antoni Gaudí principalment ha estat homenatjar el gran arquitecte riudomenc a través de referències gràfiques i escrites que vinculen Riudoms amb Gaudi. La Casa Pairal Gaudí s'ha destinat a ser la seu de la Fundació Gaudí, aquesta també s'ocupa, amb l'objectiu de fer-ne un espai d'interès per al turisme, d’organitzar diferents actes culturals, com poden ser exposicions, conferències, cursos, etc.

El Gaudí Centre

El Gaudí Centre Reus és l’homenatge que la ciutat natal de Gaudí dedica al seu fill més universal.

L’únic centre d’interpretació sobre la vida i l’obra de Gaudí. Un espai dotat amb les infraestructures més modernes i l’última tecnologia audiovisual, creat per obrir els sentits i la ment a noves experiències. Aprendràs a observar, tocar i escoltar d’una altra manera.

Així és el Gaudí Centre Reus. Una experiència per als sentits. Per a la vista, per al tacte, per a l’oïda i per a la ment.

Una experiència que et permetrà conèixer millor Gaudí i descobrir els secrets del geni.

L'Epicentre Gaudí

L'Epicentre Gaudí correspon a un edifici de nova planta entre mitgeres que amplia els equipaments culturals de Riudoms. Des d'un punt de vista estructural, és un edifici independent, no obstant això, des del punt de vista de la seva utilitat, és una part integrant d'un conjunt més ampli compost per la Casa Pairal Gaudí i l'edifici de nova construcció, un pati i un hort. L'esmentat conjunt permet realitzar l'aprofundiment i la difusió dels coneixements sobre l'universal riudomenc Antoni Gaudí i Cornet.

Les dues edificacions estan comunicades a través de les diferents plantes i, per altra banda, s'ha habilitat un accés a la gran zona verda que hi ha a la part posterior de la Casa Pairal dels Gaudí.

L'accés principal a l'edifici es troba a la façana del Raval de Sant Francesc. Està format per uns brancals i gran arc pla de pedra tallada, element constructiu originari de l'antiga casa anomenada "Ca la Clàudia".

La planta baixa és un gran vestíbul, lloc d'informació d'activitats, d'exposicions temporals, sala de conferències, etc. En aquesta planta també hi trobem l'accés a l'ascensor, els serveis i el guarda-roba.

La primera planta consta del corresponent distribuïdor que dona accés a tres sales que poden adoptar diferents funcions: sala d'actes, administració i biblioteca.

La segona planta també disposa d'un distribuïdor que dóna accés a tres sales que es destinades a tallers, sala d'estudis, biblioteca, exposició permanent, etc.

bottom of page